Saturday, June 25, 2005

Een bubbel dat maar niet wil barsten...

en intussen kan ik echt geen huis bekostigen.
Niet als alleenverdiener, tegen deze prijzen, in de Randstad.
Gewoon onmogelijk.
Ik blijf dus in een huurhuis voortmodderen.
Tegen de tijd dat de huizenprijzen weer een beetje normaal zijn, is het rijkelijk laat voor mij om een eerste woning te gaan kopen. Dat doe je niet boven de 50... Ik in ieder geval niet!

Huizenprijzen rijzen in VS en Europa de pan uit
Van onze verslaggever Olav Velthuis

AMSTERDAM - De huizenmarkt vertoont wereldwijd de kenmerken van een zeepbel. In de afgelopen paar jaar is de waarde van huizen in ontwikkelde landen verdubbeld. In Frankrijk, Spanje en Ierland stegen de huizenprijzen jaarlijks met meer dan 10 procent. Door de onzekerheid op de aandelenmarkten investeren Europeanen en Amerikanen liever in de huizenmarkt.

Een vakantieappartement aan de Costa del Sol is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd in prijs’, zegt Hedwig Landman van Costa Makelaar in Leiden. ‘Investeerders jagen de prijzen op. Voor een nieuw appartement werd opgeleverd, was het vaak al doorverkocht.’ Ook makelaar Ben Hagedoorn, die actief is in Zuid-Frankrijk, merkt dat de prijzen sterk zijn gestegen. ‘Veel Engelsen en Ieren kopen daar een tweede woning. Nederlanders zijn wat kieskeuriger.’

Analisten zeggen dat de huizenmarkt in de Verenigde Staten momenteel ‘witheet’ is. De hypotheekrente is laag en daarom ligt het volgens economen niet voor de hand dat deze zeepbel binnen afzienbare tijd zal barsten. Maar wel dreigen Europa en de Verenigde Staten last krijgen van de zogeheten ‘nieuwe Hollandse ziekte’.

De snelle prijsstijgingen op de Nederlandse huizenmarkt aan het eind van de jaren negentig gaf toentertijd een sterke impuls aan de economische groei: Nederlanders verzilverden de overwaarde op hun huis en gingen daardoor meer consumeren. Maar toen de huizenprijzen vier jaar geleden afvlakten, smolt die impuls als sneeuw voor de zon. Daardoor viel de economische groei in 2001 0,5 procent lager uit. De afgelopen jaren stagneerde de economische groei in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk lijkt nu hetzelfde te gebeuren.

No comments: